Therapie

De therapie is erop gericht om gedrag, wat jou niet dient, te veranderen in gedrag wat wel werkt voor jou. Dit wordt gedaan middels hypnotherapie en door naar de oorzaak van het gedrag te kijken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pleister plakken of oorzaak aanpakken

Er zijn in grote lijnen twee manieren om therapie te geven: de pleister plakken of de oorzaak aanpakken.
Bij de pleister-plak methode wordt het oude gedrag vervangen door een nieuw gedrag, zonder te kijken waar het gedrag vandaan komt. Je ziet vaak dat het oude gedrag later weer terug komt op een of andere manier. Dit komt omdat gedrag altijd een rede, ofwel een functie heeft. Als je de functie van het gedrag niet aanpakt, dan is er een grotere kans dat het gedrag weer terug komt.

Daarom wil je de oorzaak of functie aanpakken: de rede dat het gedrag is ontstaan en de rede dat het er nu nog steeds is. Om deze oorzaak aan te pakken heb ik hypnotherapie gecombineerd met de wetenschappelijk onderbouwde ‘Relational Frame Theory’ (RFT).
Zowel RFT als de hypnotherapie zijn zeer geschikt om de functie van het gedrag te analyseren én te veranderen. De RFT geeft de kennis en de hypnotherapie de middelen om de oorzaak aan te pakken én het gedrag te veranderen.

Hypnotherapie

Hypnotherapie is therapie met behulp van hypnose.
Hypnose is eigenlijk een heel natuurlijk fenomeen. Door de dag heen zijn vele van ons in een lichte hypnose. Zo zijn we licht onder hypnose als iemand ons een verhaal vertelt of als we naar een meeslepende film zitten te kijken. Als we een film kijken kunnen we er zo in meegaan alsof we de film echt beleven (huilen bij een romantische film; spanning ervaren bij een avonturen film). We reageren op een situatie, die er eigenlijk nu, in het ‘echte’ leven, niet is.

Je zou kunnen zeggen dat je onder hypnose bent als je je verplaatst in een situatie die er niet ‘werkelijk’ is.
Met hypnose is het onze eigen verbeelding die we beleven. Hypnose wordt vaak vergeleken met dromen, omdat in we tijdens onze dromen ook onze eigen verbeelding beleven
Deze verbeeldingskracht wordt bij hypnotherapie gebruikt om je te helpen bij het ombuigen van belemmerende overtuigingen en voor het verwerken van gebeurtenissen of emoties.

Misverstanden over hypnose en hypnotherapie

Het eerste misverstand over hypnose is dat je de controle kwijt bent. Dit komt omdat op tv en in shows het zo wordt weergegeven. Dit klopt niet.
Tijdens hypnotherapie ben je helemaal bewust van wat er gebeurt en je kunt nog steeds aangegeven wat je wel en niet wil.

Het tweede misverstand is dat mensen niet onder hypnose kunnen raken. Hypnose is in wezen niets anders dan een verbeelding. Bijna iedereen kan zich wel iets inbeelden, zoals een beeld, een geluid of een geur. Sommige mensen moeten eerst even wennen aan de hypnose, omdat ze het in het begin spannend vinden en niet weten wat er precies gaat gebeuren. Op het moment dat ze weten wat het is gaat het vaak een stuk makkelijker.  Daarom geef ik van te voren uitgebreid uitleg wat we gaan doen, zodat je weet wat je kan verwachten.

Het derde misverstand is dat je ‘er in moet geloven’. Dit hoeft niet. Hypnose is een natuurlijke vaardigheid van mensen om zich dingen te verbeelden. Het helpt wel als je je ontspannen voelt, omdat je verbeelding dan makkelijker opgewekt wordt.

Voor welke klachten

Hypnotherapie kan voor veel verschillende klachten ingezet worden.
Als therapeut zie ik verscheidene cliënten. Ik ben onder andere, maar niet uitsluitend, gespecialiseerd in:
Burn-out
Angst klachten
Relatieproblemen (individuele trajecten)

Mocht bovenstaande niet een van jouw klachten zijn, maar wil je wel weten of hypnotherapie voor jouw helpt. Neem dan gerust contact op.