Hypnose

Klik op de vraag om het antwoord te lezen

Wat is hypnose?

Voor sommigen heeft het begrip hypnose of trance een zweverig of mystieke betekenis. Echter hypnose en trance hoeven helemaal niet zweverig te zijn.

Hypnose gebruiken we al als we kinderen een verhaaltje voorlezen voor het slapen gaan, of als we zelf naar een meeslepende film kijken. Als we een film kijken kunnen we er zo in meegaan alsof we de film echt beleven (huilen bij een romantische film; spanning ervaren bij een avonturen film) We reageren op een situatie, die er eigenlijk nu, in het ‘echte’ leven, niet is.
Je zou kunnen zeggen dat je onder hypnose bent als je je helemaal verplaatsen in een situatie die er niet ‘werkelijk’ is.

Bij hypnose beleven we niet een film, maar iets uit onze eigen fantasie of herinnering. Het is ook wel te vergelijken met dromen. Anders dan bij een droom wordt je bij hypnotherapie begeleidt door een therapeut, zodat de fantasie/herinnering bijdraagt aan het oplossen van jouw probleem.

Ben ik de controle kwijt onder hypnose?

Het korte antwoord is nee, je bent onder hypnose niet de controle kwijt. Er zijn meerdere onderzoeken die aangeven dat mensen ook onder hypnose heel duidelijk kunnen aangeven wat ze wel en niet willen.

Het idee dat je onder hypnose geen controle hebt over wat je doet komt uit de toneelhypnose, waar je mensen allerlei vreemde dingen ziet doen op het toneel onder de suggestie van een hypnotiseur. Als je dit ziet, dan denk je dat deze mensen er niet voor gekozen hebben om zo raar te doen op toneel, toch?

Zo simpel ligt het niet. Als eerst, mensen die je op het toneel ziet hebben in de eerste plaats al gekozen om naar een toneelhypnose-voorstelling toe te gaan en verwachten daar mensen te zien die rare dingen doen onder hypnose. Ten tweede, worden deze mensen uitgekozen om op het toneel te komen en kiezen ze ervoor om ook op het toneel te komen. Op het moment dat je het toneel op komt heb je impliciet gekozen om mee te doen aan de voorstelling.

Bij hypnotherapie gebruiken we hypnose voor een heel ander doel, namelijk therapie en jou in je kracht zetten. Jij houdt de regie over je eigen keuzes en grenzen, ook onder hypnose.

Ben ik alles vergeten wat ik heb gedaan onder hypnose?

Ook hier is het korte antwoord nee. Je kan het vergelijken met dromen: als je droomt kan je de droom heel helder beleven en zelfs nog herinneren als je wakker bent. Natuurlijk vervaagt de droom wel als je begint aan je dag. Dat is in veel opzichten niet veel anders dan andere dagelijkse herinneringen, deze vervagen ook met de tijd.

Het kan wel, dat je door een suggestie van een hypnotherapeut vergeet wat je onder hypnose hebt ervaren. Ik ben er zelf geen voorstander van. Ik denk dat het waardevol kan zijn als je bewust bent waar je gedrag vandaan komt en hoe je op een nieuwe manier met jezelf en jouw situatie om kan gaan. Zo kan je je oude gedrag in de toekomst sneller herkennen en leer je meer over jezelf. Zo heb je uiteindelijk meer regie over je eigen gedrag en je eigen leven.

Hypnotherapie

Klik op de vraag om het antwoord te lezen

Wat is hypnotherapie

Hypnotherapie is therapie doormiddel van hypnose. Met hypnose kun je vaak makkelijker bij de kern van je probleem komen.

Helpt hypnotherapie met mijn probleem?

Empty section. Edit page to add content here.

Is hypnotherapie wetenschappelijk onderbouwd?

Empty section. Edit page to add content here.

Consulten

Klik op de vraag om het antwoord te lezen

Prijs en duur van een consult

Een consult is anderhalf uur en kost €90,- per consult.

Hoeveel consulten zijn er nodig?

Het aantal consulten is afhankelijk van de hulpvraag. Tijdens een intake kan hier een indicatie voor gegeven worden.
Over het algemeen zijn er tussen de 5 à 7 consulten nodig, dit kunnen er dus ook meer of  minder zijn.

Wordt hypnotherapie vergoed door de zorgverzekeraar?

Door de meeste zorgverzekeraars wordt hypnotherapie gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
Voor een overzicht van verzekeraars en hun vergoeding van hypnotherapie klik hier: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/hypnotherapie#vergoedingen